Svenska Hockeyligan

Hockeyligan i Sverige

Förut talade man hit och dit om Elitserien och Svenska Hockeyligan. Inför säsongen 2013/15 ersatte SHL tidigare benämningar. SHL är förkortning för Svenska Hockeyligan, men genom att använda SHL positionerar man varumärket på ett tydligt sätt – att jämföra med exempelvis KHL i Ryssland och NHL i Nordamerika. I Nordamerika finner du även det populära resmålet Las Vegas, vilket du kan läsa mer om här. Därför talar man ogärna om SHL som en förkortning, utan hellre som ett varumärke.

Den svenska hockeyligan är den bästa hockeyligan i världen efter NHL och KHL. Det innebär att svenska hockeymatcher ofta drar internationella blickar till sig, och därför är att tala om SHL att rekommendera framför Elitserien och Svenska Hockeyligan. Förändringen av namn skapar en tydlighet som stärker varumärket i ett globalt perspektiv. Det handlar om marknadsföring genom tydlighet.

Hockeyligan SHL spelas över 52 omgångar. Åtta lag kvalificerar sig för slutspel. De sex lag som placerar sig överst i tabellen kvalificerar sig direkt till SM-slutspelet. Åttondelsfinal spelas mellan lagen som slutade på plats 7-10. Lagen som slutade elva respektive tolva avslutar säsongen i kvalserien. Slutspelet består av kvartsfinal, semifinal i bäst av sju matcher – därefter väntar finalen. Laget som vinner finalen tilldelas LeMat-pokalen.

Vilka lag som spelar i hockeyligan SHL varierar. Säsongen 2015/16 spelar Brynäs, Djurgården, Frölunda, Färjestad, HV71, Karlskrona, Linköping, Luleå, Malmö, Modo, Rögle, Skellefteå, Växjö och Örebro. Det lag som vunnit SM-guld flest gånger är Djurgården – 16 gånger, varav sex gånger i Elitserien/SHL. Räknar man bara titlar i Elitserien/SHL är Färjestad mesta mästarna med nio titlar.

Om du är intresserad av att titta på SHL gör du bäst i att beställa C More. De sänder samtliga matcher under grundserien, under slutspelet delas rättigheterna med Discoverys Networks Swedens Kanal 5 och Kanal 9. Föredrar du att lyssna på radio är det bara att ratta in Radiosporten. Att lyssna och titta på hockey är ett trevligt nöje som svenskar mer än gärna ägnar sig åt.

hockeyligan